Her er dine vine til Mortens Aften
Der er ganske kort tid til Mortens Aften, og så skal vi naturligvis have and, selv om hele aftenen faktisk er skabt som en hævngerning mod en rapkæftet gås i det fjerde århundrede, men lad det nu være…
Der er mange, der betragter Mortens Aften som en lille generalprøve på juleaften. Anden skal steges hel, og der skal snittet rødkål, kogt op med sukker og syre, samt søde, brunede kartofler til. Og så skal vi heller ikke glemme en fed, brun sovs.
Anden er det evige offer
Når der skal sættes vin til denne menu, er den stakkels and igen det uskyldige offer. Det er tilbehøret, det fede, det sukkersøde og det syrlige på samme tid, der giver udfordringen. Den syrlige rødkål giver vinen et metallisk præg. Det populære bud kunne derfor være den italienske Amarone, og det er heller ikke helt fjollet, da den både har saft, kraft og procenter til at klare det søde og det fede. Men elegant det bliver den ikke.
I stedet for skrue volumenknappen i bund på alle kanaler allerede i november, vil jeg droppe både rødkål og brunede kartofler til Mortens Aften anden – og så bliver juleanden jo også så meget mere spændende. Derfor kommer mit tilbehør til fuglen enten til at stå på et kartoffel-urte fad eller bagte rodfrugter med krydderurter og dertil en fyldig salat.
Dermed har jeg også større råderum, når jeg skal vælge vinen til. Jeg har her fundet en lille samling af gode vine, der passer til november, rusk, regn og and:
Contrefort Du Delta Crozes-Hermitage, Jacques Frelin, 2020
Kraftfuld og koncentreret nordrhônsk rødvin på ren Syrah med tilpas vægt på de mørke bær foruden læder, tobak og let viol.
Somanilla Crianza, Ribera Del Duero, Bodegas Hercal, 2019
Til grillet andebryst med rodfrugtmos og grillede grøntsager kan Ribera del Duero også noget med sine mørke frugt og fadkrydderi.
Grenache Noir Vieilles Vigne, Galhaud, 2020
Châteauneuf-du-Pape er det fornemme valg. Her på 90 procent Grenache, og 10 procent Syrah på ståltank, så druerne for lov at tale for sig selv. Noter af jordbær, hindbær og kirsebær sammen med masser af krydrede noter af rosmarin, timian og sort te.
Hvis du vil have repeteret, hvorfor vi fejrer Mortens Aften, udover at man ikke skal undlade at udnytte en anledning til at spise og drikke godt, er der et link til en god forklaring her.